уторак, 5. мај 2009.

Anastas Jovanović

АНАСТАС ЈОВАНОВИЋ - ПРВИ СРПСКИ ФОТОГРАФ


Радмила Антић: ФОТОГРАФСКИ РАД АНАСТАСА ЈОВАНОВИЋА

Б Е О Г Р А Д
Анастасов долазак у Београд 1859. године и високи друштвени положај који је у Србији заузимао по повратку нису га спречили да се и даље бави фотографијом. Међутим, сада, само у ретким слободним часовима и тренуцима одмора.
У тим годинама испуњеним многим дужностима и обавезама управитеља двора српскога кнеза умео је да нађе времена за тренутке предаха када ће фотографисати пријатеље, рођаке, Београд и његову тврђаву и панораму, његове реке, околину, која је постепено постајала део Београда, Смедерево и његову околину, Крагујевац - прву престоницу кнеза Милоша - са живописним Шареним конаком или Милошевим дворцем, арсенал оружја и српску војску. Сви ти Анастасови снимци имају атмосферу. Они одају сигурно око фотографа који стоји иза камере, било да бележи достојанствене ликове остарелих трибуна или државника и политичара или пак пријатеља у необавезном ћаскању у његовој кући, било да снима панорамске снимке Београда и тврђаве, Смедерева или Крагујевца. Сви су они за нас драгоцени. Већина има вредност униката, јер су то први снимци неких српских градова, делова Србије или историјских догађаја и манифестација значајних за српску историју.
У Анастасовом београдском периоду за разлику од бечког, портретне фотографије нису тако многобројне у односу на фотографије у слободном простору. Рекло би се да су у обрнутој сразмери. Далеко је мањи број личности снимљених у атељеу чешће су то појединци или групе у башти двора, на тврђави или пред неком зградом..............















Нема коментара:

Постави коментар