уторак, 5. мај 2009.

I. V. Groman



I. V. Groman, ruski vojni fotograf i reporter, u Srbiju je došao sa ruskim dobrovoljcima kada je izbio srpsko-turski rat (1876-1878). O njemu postoji veoma malo podataka, čak se ni u Boljšoj enciklopediji ne spominje. U Srbiji je snimio veliki broj fotografija, većinom u Beogradu, ali i na frontovima. Snimci su (osim onih iz Beograda i okoline) iz doline Timoka i Morave, iz Jagodine, Paraćina, Knjaževca i slično.
Originalne fotografije I. V. Gromana su rađene na zlatojodidu, kaširane su na kartone velikog formata (39,5 x 33,5), na kojima je ucrtan ram (27 x 21,2) u kojem je aplicirana fotografija sa zaobljenim gornjim uglovima. Unutar manjeg rama, u levom donjem uglu je natpis ćirilicom "Rus. fot." a u desnom uglu "I. V. Groman". Na donjoj margini, između unutrašnjeg rama i ivice kartona je na ruskom tekst "Vidi Serbii".
Kolekcije (nepotpune) Gromanovih fotografija poseduju: Muzej grada Beograda u dve celine, u Urbanističkoj zbirci (signatura Ur) i Istorijskoj zbirci (signatura I1) 1521-1918., potom Vojni muzej, a nešto Gromanovih radova se nalazi u biblioteci NIRO "Borba" u Beogradu. U Rusiji (i bivšem SSSR-u) Gromanovi radovi se nalaze u Moskvi u (bivšem ?) Centralnom državnom istorijskom arhivu SSSR-a. Muzej grada Beograda, pored originala, ima i nešto fotokopija Gromanovih radova - kopiranih iz kolekcije Vojnog muzeja.
http://www.mi.sanu.ac.yu/muzej.beogr...d/autor_32.htm




















Нема коментара:

Постави коментар