уторак, 5. мај 2009.

Rista Marjanović (1885-1969)



Rista Marjanović je rođen 1885 u Šapcu i potiče iz trgovačke porodice. Nakon završetka četiri godine Šabačke gimnazije, otišao je u Beograd gde je završio fotografski zanat kod poznatog fotografa Steve Jovanovića.
Ristina zaljubljenost u fotografiju i avanturistički duh vode ga put Beča i Pariza. Njegova upornost a posebno fotografsko znanje omogućavaju mu da 1908. postane urednik fotografije Njujork Heralda za Evropu. Sa svojim fotoaparatom bio je uvek na pravom mestu i u pravo vreme: zabeležio je poletanje aviona braće Rajt, krunisanje kraljeva i druge brojne i važne događaje tog vremena, da bi po izbijanju Prvog svetskog rata došao u Srbiju, gde je postao zvanični ratni reporter Vrhovne komande Srpske vojske.
Svojim fotoaparatom zabeležio je brojne ratne strahote i borbe srpske vojske sa kojom je stigao do Krfa. Odatle je uspeo da svoje snimke prosledi evropskoj i američkoj štampi. Priredio je 30 albuma fotografija od kojih je najpoznatiji "Veliki ratni album od 1912. do 1915. godine", koji je pre nekoliko godina zbog velike potražnje imao i reprint. Rista Marjanović se posle 1919. vraća u Beograd gde živi i radi do svoje smrti 1969. godine.
















Нема коментара:

Постави коментар